Teak parket

U kunt niet onder iedere houten parket vloer vloerverwarming leggen. Doordat door vloerverwarming de vloer meer werkt dan bij traditionele verwarming, is een massieve houten vloer niet geschikt. De beste keuze voor hout in combinatie met vloerverwarming zijn lamel parket en multi planken parket.

Waar let u op?

Voor het kopen van parket voor vloerverwarming moet u letten op de R-waarde van het parket. De R-waarde geeft de thermische weerstand aan (het isolerend vermogen) en dus de geleiding van de warmte door het pakket. Een hoge R-waarde betekent een hoge weerstand. De R-waarde moet dus laag zijn. Bij een lage R-waarde wordt de ruimte snel warm omdat er weinig weerstand is die de warmte tegenhoudt. Dit wordt aangeduid in een getal gevolgd door m2K/W. Uw parket in combinatie met uw ondervloer én lijm laag mag geen hogere R-waarde hebben dan 0,13 m2K/W.

Houtsoorten

De houtsoorten die geschikt zijn voor uw parket voor vloerverwarming zijn (rood) eiken, beuken, kersen, essen, ahorn, beuken, berken en jatoba, merbau, iroko, padoek tali en walnoot. Maar ook teak. Om de 10 m2 horen warmteverklikkers te liggen. Zij zorgen ervoor dat de vloer niet warmer wordt dan 26 graden voor het behoud van uw hout.

Vloerverwarming leggen

U kunt de vloer zwevend of verlijmd laten leggen. Voor een zwevende vloer heeft u een ondervloer nodig die geschikt is voor vloerverwarming, dus met een lage R-waarde. Bij de verlijmde vloer is speciale lijm voor vloerverwarming nodig. Als u rekening dient te houden met de onderburen, is de ondergrond van uw parket anders. Deze moet voorzien zijn van (contact) geluid isolatie van minimaal 10 decibel. Voordat u uw parket vloer voor het eerst voluit kunt gebruiken, moet u de vloer in stappen opwarmen volgens een bepaald verwarmingsritme. Uw leverancier heeft die verwarmingsopbouw.